Cenderahati dari Bukittinggi

Cenderahati dari Bukittinggi mesti anda pahami, pelbagai rujukan boleh anda jumpai. Melancong di suatu tempat tidak akan lengkap tanpa membawa cenderahati atau buah tangan dari kawasan bercuti setempat. Biasanya, terdapat banyak cenderahati yang boleh dibawa pulang seperti kraf tangan, makanan sedap, dan sebagainya. Sekiranya anda berkunjung ke kota Padang Bukittinggi, Provinsi Sumatera Barat, tentu anda wajib membawa cenderamata dari sana. Kerana dekat banda ini terdapat banyak cenderamata yang ada, termasuk masakan dan kraf tangan. Terlepas dari santapan kuliner, masih ada sejumlah cenderamata lain yang dapat anda bawa pulang dari alam Minangkabau. Terdapat banyak cenderamata unik, kitcen atau aksesori dan sebagainya yang boleh anda bawa pulang dari kawasan ini.

Di sini kami akan mencadangkan petua membeli-belah yang berpatutan di Bukittinggi Padang, serta lokasi membeli-belah rujukan. Sudah tentu, kami juga akan memberikan cadangan untuk produk yang boleh anda anggap sebagai cenderahati dari Bukittinggi Padang.

Cenderahati dari Bukittinggi Padang yang dapat dijadikan cenderamata untuk saudara-mara di rumah antaranya ialah:

1. TELEKUNG / MUKENA KERANCANG

Cenderahati dari BukittinggiSekiranya anda ingin mengumpulkan mukena yang unik, anda pasti akan menyukai mukena yang direka bentuk ini. Mukena kerancang mempunyai model dan reka bentuk yang berbeza dari Mukena yang lain. Ciri khas mukena kerana lubang kecil yang berasal dari sulaman kanya. Motif Mukena berbeza dari tumbuh-tumbuhan, kaligrafi, hingga binatang. Harga mukena ini cukup murah, iaitu 400 ribu hingga 2 juta untuk satu set. Sekiranya anda membeli mukena ini, anda dijamin tidak akan kecewa dengan kualitinya. Kedai khusus menjual pelbagai kain telekung ini banyak anda jumpai dikawasan Padang Panjang arah menuju banda Bukittinggi Indonesia.

2. KAIN SONGKET

Cenderahati dari BukittinggiTenunan songket adalah salah satu produk kerajinan tangan tradisional yang terdapat di banyak wilayah di Indonesia. Setiap wilayah mempunyai ciri khasnya dalam membuat teknik dan motif. Ciri ini menjadi identiti budaya setiap pusat tenunan songket. Salah satu pusat pengeluaran tenun songket di Minangkabau yang terkenal dengan motif khasnya ialah Pandai Sikek.

Selain reka bentuk mukena ada juga kain Songket. Pencinta kebaya mesti biasa dengan kain yang satu ini. sekiranya anda berkunjung ke Bukittinggi dan Padang tidak ada salahnya membeli kain songket yang ada di situ. Salah satu kain songket yang paling terkenal adalah Songket Minangkabau Pandai Sikek. Untuk mendapatkan kain songket ini sangat mudah, iaitu di kawasan Padang Panjang atau lebih dikenali sebagai Pandai Sikek. Walaupun harganya agak mahal, kain ini dapat dibuat mengikut apa yang kita mahukan dan berlaku sepanjang masa.

3. UKIRAN KERAJINAN PERAK

Cenderahati dari BukittinggiSekiranya anda mendengar kraf perak, anda pasti akan teringat Kotagede di Yogyakarta ditanah Jawa Indonesia bukan? Tetapi ternyata Koto Gadang Bukittinggi Agam di Sumatera Barat juga mempunyai kraf perak. Pada masa ini, kraftangan perak ini banyak digunakan sebagai cenderahati dan juga di luar negara. Hasil kraftangan perak ini adalah pelbagai, seperti patung, miniatur rumah tradisional, dan juga dapat dipesan sesuai dengan kehendak pelanggan.

4. UKIRAN KAYU

Sumatera Barat adalah sebuah provinsi dekat Indonesia yang mempunyai banyak kraftangan, salah satunya adalah ukiran kayu. Kerajinan ukiran kayu banyak digunakan sebagai cenderahati oleh pelancong yang mengunjungi Padang dan Bukittinggi. Desa Pandai Sikek adalah tempat untuk pengrajin ukiran kayu, selain dijadikan sebagai cenderahati, di Pandai Sikek Padang Panjang ini mereka juga dapat mempelajari budaya khas Sumatera Barat. Hasil ukiran ini biasanya sesuatu yang berbau semula jadi.

 

Gambar by Jürgen Sieber From Pixabay

5. SOUVENIR KHAS MINANG

Cenderahati dari BukittinggiDatang ke Padang tanpa membeli cenderahati bernuansa Minang tidak akan lengkap. Pelbagai souvenir/kitcen bernuansa Minang adalah yang paling disasarkan untuk dijadikan cenderamata khas Padang. Harga untuk perhiasan khas Minang bermula dari 10 ribu seperti paparan pelbagai bentuk, rantai kunci, sticker lemari ais atau dalam bentuk replika ikon di Kota Padang. Antara cenderahati yang banyak diminati oleh pengunjung adalah tshirt dengan pelbagai sajak, pantun dan nasihat bertulis dalam bahasa Minangkabau.

Dan juga banyak disukai yaitu dengan Gambar Jam Gadang dari bandar Bukittinggi. Ada juga gambar Rumah Gadang serupa Istana Pagaruyung. 

6. BATIK TANAH LIEK

Khas Sumatera BaratTanah liek adalah tanah liat dalam bahasa dekat Padang. Kain batik ini adalah kain batik yang berasal dari tanah liat. Tanah liat di batik ini digunakan untuk merendam kain batik. Proses pembuatannya terlebih dahulu kain dicat menggunakan wax, kemudian kain tersebut terlebih dahulu direndam dalam pewarna untuk menghasilkan warna yang dikehendaki, setelah pengeringan, kain tersebut dibasuh ke dalam air panas untuk menghilangkan bekas kerak lilin dikain. Dalam proses pembuatan batik tanah liat, pewarna yang digunakan untuk merendam kain adalah larutan air dari tanah liat. Proses rendaman dalam air tanah liat biasanya berlangsung seminggu. Dari merendam selama seminggu, ia akan menghasilkan kain batik dengan warna dasar coklat tanah.

Kata Akhir

Salah satu kedai tempatan famous adalah berada di Pandai Sikek yang mana jua salah satu destinasi famous pelancongan, bisa anda baca disini. Dengan membeli pelbagai Cenderahati dari Bukittinggi, anda secara tidak sedar telah meletakkan hati anda di Ranah Minang ini. Sekiranya anda mempunyai masa lapang suatu ketika nanti, jangan ragu untuk kembali ke bandar yang menawarkan kesan sederhana dan ramah ini.

WhatsApp
Facebook
Twitter
Email
Telegram
Khasanah Minang

Khasanah Minang