SEWA BAS PERSIARAN PADANG BUKITTINGGI INDONESIA

Bandar Padang adalah ibu negeri provinsi Sumatera Barat, Indonesia. Pelbagai Tempat Percutian Menarik Di Padang Bukittinggi dan lawatan yang sangat best untuk kita terokai. Ukuran geografinya Indonesia sangatlah besar bila sama bandingkan dengan Singapore, Brunai dan Malaysia, namun pilihan tempat menarik di Padang Bukittinggi memang sangat banyak.

Yang membuatkan kita tertarik dengan orang minang Padang Indonesia ialah nilai adatnya yang tak jauh beza dengan masyarakat Minang di Negeri Sembilan Malaysia. Tempat Percutian Menarik Di Padang Bukittinggi memang menarik dan sangat bestlah untuk tujuan percutian anda bersama keluarga, anak-anak ataupun pasangan ketika untuk berbulan madu, variasi pilihan destinasi akan membuatkan anda rambang mata tak tahu mana nak pergi yang mana dahulu.

Banyak tarikan melancong menarik yang bisa anda nikmati ketika bercuti di Padang Bukittinggi Indonesia. Tarikan seperti destinasi alam, tempat shoping, makanan ,sejarah dahulu kala dan yang lainnya. Di bawah ini, tersedia majoriti tarikan tempatan lawatan Tempat Percutian Menarik Di Padang Bukittinggi Indonesia paling popular, tetapi tetap ada tarikannya yang tersendiri. Samaada untuk aktiviti melihat panorama keindahan alam, shopping atau aktiviti yang lasak, dekat Padang Bukittinggi Indonesia ada semua itu.

Berikut tempat percutian menarik di Padang Bukittinggi Indonesia yang bisa anda kunjungi untuk memuaskan hasrat bercuti anda dan juga keluarga.

1. AIR TERJUN LEMBAH ANAI

Tempat Percutian Menarik Di Padang BukittinggiAir Terjun Lembah Anai secara pentadbirannya termasuk di dalam wilayah Negeri Singgalang, Mukim Sepuluh Koto, Daerah Tanah Datar. Yang merupakan bahagian daripada aliran Sungai Batang Lurah yang berhulu di atas Gunung Singgalang. Mungkin masih ramai yang belum tahu bahawa Air Terjun yang berada di pinggir jalan ini hanyalah salah satu daripada tujuh air terjun yang berada di kawasan Hutan Simpan Lembah Anai. Selain dari padanya, kita perlu melalui perjalanan berjalan kaki selama sekitar 2 jam untuk dapat melihat keenam-enam air terjun yang lainnya. Untuk melihat keenam-enam air terjun itu, pengunjung perlu berjalan kaki melalui hutan simpan Lembah Anai selama lebih kurang dua jam perjalanan. Jika penat, kenapa tidak untuk berehat sebentar dan menikmati keindahan alam semula jadi.

Perasaan kagum akan bertambah ketika melihat pemandangan alam yang mengelilingi air terjun yang indah ini. Jadi, tidak hairanlah jika keadaan labuh raya menuju ke kawasan ini selalu padat ketika memasuki musim bercuti. Kebanyakan pengunjung dari luar kawasan juga tidak hanya sekadar melalui sahaja, tetapi seperti satu kewajiban pula untuk singgah sekejap, berhenti sambil berehat lepas penat menikmati keindahan alam di kawasan Lembah Anai.

2. MUZIUM MINANG VILLAGE (PDIKM)

Tempat Percutian Menarik Di Padang BukittinggiJika anda merancang untuk ke Padang Panjang, anda dapat mengunjungi tempat lawatan pendidikan iaitu; Pusat Dokumentasi dan Informati Kebudayaan Minangkabau atau singkatannya PDIKM. Lokasi tepatnya berada di Kelurahan (Perkampungan) Silaing Bawah, Kota Padang Panjang. Jika anda bermalam di Bukittinggi, namun, ingin ke PDIKM ini, anda tidak perlu bimbang, kerana jarak perjalanan dari Bukittinggi menuju ke Padang Panjang adalah lebih kurang tiga belas (13) kilometer sahaja. PDIKM ini merupakan salah satu muzium yang terletak di Sumatera Barat yang mana, ia memiliki seni bina bangunan yang unik iaitu rumah gadang yang bumbungnya berbentuk tirus ke puncak ataubumbung melengkung yang hujungnya meruncing ke atas dan terdapat empat (4) rangkiang. Rangkiang ialah sebuah bangsal padi untuk menyimpan beras atau padi hasil tuaian.

Muzium ini menyediakan pelbagai koleksi dokumetari berbentuk audio, video serta pelbagai lagi maklumat tentang kebudayaan Minangkabau. PDIKM didirikan pada 8 Ogos 1988 oleh A. Hamid dan Letjen Bustanil Arifin, yang juga merupakan penaung Yayasan Dokumentasi dan Informasi Kebudayaan Minangkabau atau PDIKM. Kemudian PDIKM dirasmikan pada tahun 1990 oleh Gabenor Sumatera Barat, Hasan Basri Durin. Sebab utama PDIKM didirikan kerana menyedari masyarakat Minangkabau tidak memiliki bukti-bukti sejarah bertulis dengan baik. Ini kerana, masyarakat Minangkabau mengamalkan penceritaan secara lisanturun temurun. Hakikatnya, bukti sejarah Minangkabau banyak ditemui di luar daerah Minangkabau, iaitu Muzium Nasional Indonesia, Jakarta dan Muzium Leiden, Belanda.

3. KAMPUNG PANDAI SIKEK

Tempat Percutian Menarik Di Padang BukittinggiKampung pandai sikek merupakan pusat kraf dan pengeluar sayur mayur dipadang panjang Sumatera Barat, dimana para pelancong dari dalam dan luar negara datang singgah untuk membeli kain tenun songket dan bermacam kain sulam. Kain tenun songket merupakan kain tradisional dari Sumatera Barat, kain ini merupakan kain yang digunakan acara tradisional. Pada abad 14 ketika kerajaan Pagaruyung masih berkuasa, pemakaian kain songket telah menjadi kewajiban kepada seluruh masyarakat ketika menghadiri acara kerajaan atau acara adat lainnya.

Kewajiban memakai kain songket ini membuatkan masyarakat minang mempelajari menenun kain songket mereka sendiri. Kemahiran ini kemudian diwariskan turun menurun dari generasi ke generasi terutama kaum perempuan. Kampung Pandai Sikek sendiri merupakan daerah yang masih memelihara tradisi menenun kain songket sehingga kini, yang akhirnya menjadikan kampung ini sebagai pusat kraf tenun songket paling terkenal diseluruh kawasan Indonesia.

4. BIKA TALAGO

Tempat Percutian Menarik Di Padang BukittinggiJika anda sedang berjalan keliling Padang Bukittinggi, Sumatera Barat, jangan lupa untuk mencuba manisan atau kuih bika yang banyak dijual di tepi jalan yang menghubungkan antara Padang dan Bukittinggi. Di sepanjang jalan tersebut, boleh dilihat ada banyak gerai kecil yang mengeluarkan asap sebagai tanda sedang membakar kuih bika. Dari kebanyakan penjual kuih bika tersebut, yangmenjadi kegemaran dan memiliki rasa yang cukup sedap ialah Warung Bika Talago yang berada 10 km di jalan raya Padang Bukittinggi. Dinamakan sebagai Talago kerana di belakang warung ini ada sebuah telaga.

Warung Bika Talago sudah wujud sejak tahun 1990- an dan dulu sampai sekarang kedainya pun kecil sahaja dan tidak perbesarkan. Berbeza dari kebanyakan penjual bika yang lain, dari dulu sehingga sekarang, Warung Bika Talago menjual dua rasa bika yang dapat dibezakan daripada warnanya iaitu warna coklat dan putih. Bika yang berwarna coklat diperbuat daripada adunan pisang, gula merah, tepung beras dan kelapa parut, lebih kuat rasa pisangnya sebab itu ia agak manis. Bika jenis inilah yang paling banyak dijual di gerai-gerai bika yang lain. Bezanya, bika di Warung Bika Talago ini mempunyai ukuran yang besar dan teksturnya lebih lembut.

5. JAM GADANG

Tempat Percutian Menarik Di Padang BukittinggiTidak sah jika kita pergi ke banda Bukittinggi Sumatera Barat Indonesia tanpa melihat dan mengabadikan bangunan yangmenjadi simbol banda ini iaitu Jam Gadang. Bangunan peninggalan era Hindia-Belanda itu seolah-olah sama dengan banda dahulunya pernah menjadi ibu negeri Indonesia wilayah Sumatera Barat. Ini terbukti, peredaran masa selama beberapa dekade tidak menjadikan monumen ini dilupakan oleh penduduk Bukittinggi. Bahkan, menara jam ini terus menjadi kebanggan mereka dan terpahat dalam pelbagai jenis cenderamata atau buah tangan istimewa banda ini.

Jam Gadang dibangunkan oleh Pemerintah Hindia-Belanda atas arahan Ratu Wilhelmina dari Belanda. Jam ini merupakan hadiah kepada setiausaha (controleur) banda Bukittinggi (Fort de Kock) yang bertugas Ketika itu iaitu HR Rookaaker. Pembinaan bangunan Menara jam ini dibina oleh arkitek berasal dari Minangkabau, Jazid Rajo Mangkuto Sutan Gigi Ameh. Pembinaannya secara rasmi telah siap pada tahun 1926 dengan menghabiskan perbelanjaan sehingga 3.000 Gulden. Monumen Jam Gadang ini ialah setinggi 26 meter di tengah Taman Sabai Nan Aluih, yang dianggap sebagai penanda aras titik tengah Banda Bukittinggi. Pembinaannya tidak menggunakan rangka besi dan simen tetapi menggunakan campuran batu kapur, putih telur dan pasir pada masa dahulu.

Bangunan Menara Jam mempunyai 4 tingkat. Tingkat pertama ialah bilik pegawai, tingkat keduaialah tempat gantung pemberat jam. Manakala di tingkat ketiga ialah tempat mesin jam dan tingkat keempat adalah bahagian atas menara di mana loceng jam diletakkan. Pada bahagian atas tertera nama pengeluar jam ini. Bumbung berbentuk bujur di bahagian atas menara yang dapat kita lihat sekarang ini bukanlah bentuk asal bangunan tersebut ketika awal pembinaannya. Reka bentuk puncak Menara Jam yangawal ialah gaya Eropah, dengan patung ayam jantan di atasnya.

Ketika memasuki era penjajahan Jepun, bumbung Menara Jam ini diubah untuk mengikuti gaya seni bina jepun. Ketika era kemerdekaan tiba, bumbungnya diubah semula menjadi bentuk bujur yang merupakan ciri ciri seni bina bangunan Minangkabau yang asli.

6. PANORAMA NGARAI SIANOK

Tempat Percutian Menarik Di Padang BukittinggiTempat Percutian Menarik Di Padang Bukittinggi seterusnya iaitu yang terkenal sebagai banda dataran tinggi yang dikelilingi dengan kontur hutan berbukit. Keadaan hutan di sekitar bandar ini merupakan satu keistimewaan bagi bandar ini dengan udaranya yang sejuk. Selain memiliki tanah yang subur, banda ini mempunyai permandangan hutan yang sangat indah dari setiap sudut, ini menjadikannya sebagai tarikan bagi sektor pelancongan. Salah satunya ialah pemandangan hutan di sekitar Ngarai Sianok.

Ngarai Sianok merupakan sebuah lembah sempit yang dikelilingi oleh bukit-bukit curam yang dihiasi dengan aliran sungai kecil di bahagian tengahnya. Kontur Lembah Sianok ini terbentuk kerana berlaku proses turunnya beberapa plat bumi, menimbulkan rekahan lembah yang curam. Lembah ini terbentang sejauh 15km dari sebelah selatan Nagari Koto Gadang hingga Nagarai Sianok. Enam Suku dengan kedalaman tebing mencapai 100 meter dan lebar jurang sekitar 200 meter. Rekahan di Sianok ini merupakan bahagian dari Patahan (Sesar) Semangko yang membelah Pulau Sumatera menjadi dua bahagian yang memanjang dari Aceh hingga Teluk Semangka di Lampung. Sesar Semangko itu sendiri adalah lokasi rekahan yang membentuk Pergunungan Bukit Barisan.

Ngarai Sianok merupakan bentuk visual yang paling jelas dari aktiviti pergerakan plat bumi (tektonik) di pulau Sumatera. Proses pembentukan rekahan ini menghasilkan sebuah kawasan yang subur dengan panorama yang indah. Kawasan ini memiliki nama lain, iaitu Lembah Pendiam kerana suasananya yang tenang dan damai. Dengan udara yang bersih dan sejuk, diiringi dengan suara kicauan burung dan suara air sungai, lembah ini sesuai dijadikan tempat untuk melepaskan tekanan dari rutin harian.

7. LUBANG JEPUN

Tempat Percutian Menarik Di Padang BukittinggiPanjang lubang Jepun ini dianggarkan mencapai sehingga 6-8 kilometer. Namun, hanya kurang daripada 1.5 kilometer sahaja yang dibuka untuk tujuan pelancongan. Ruang dapur yang terdapat di sini bukanlah ruang yang digunakan untuk memasak. Di ruangan ini ada meja yang digunakan untuk memotong tahanan yang telah mati. Menurut cerita, lubang itu dibuat atas arahan Leftenan Jeneral Moritake Tanabe, Komandan Bahagian ke-25 Tentera Jepun. Lubang sarang dikatakan mampu menahan letupan bom seberat 500 kg.

Pembinaan lubang ini telah dilakukan sejak Mac 1944 dan siap pada awal bulan Jun 1944 dengan jumlah keseluruhan pembinaan lebih kurang 3 tahun dengan kedalaman 49 meter di bawah permukaan tanah. Untuk membina lubang ini, Jepun mempekerjakan orang paksa dari Jawa, Kalimantan dan Sulawesi. Tidak ada orang Bukittinggi yang bekerja di lubang ini untuk menjaga kerahsiaan. Orang-orang di sini malah dihantar ke daerah lain seperti Bandung dan Pulau Jawa Indonesia. Banyak lagi sisi gelap yang terdapat di lubang Jepun ini. Berminat untuk bercuti di sini?

8. LEMBAH HARAU

Tempat Percutian Menarik Di Padang BukittinggiLembah Harau di Mukim Harau, Daerah Lima Puluh Kota, Wilayah Sumatera Barat. Adalah lembah yang subur yang terletak di Kabupaten Harau, Kabupaten Lima Puluh Kota, Wilayah Sumatera Barat. Jaraknya sekitar 138 km dari Padang dan sekitar 47 km dari Bukittinggi atau sekitar 18 km dari banda Payakumbuh dan 2 km dari pusat kerajaan lima puluh kota ( 50 kota )Tempat ini dikelilingi oleh granit curam berwarna-warni dengan ketinggian 100 hingga 500 meter. Pengangkutan awam sedia membawa anda yang melalui Bukittinggi. Menyewa minivan atau motosikal akan memastikan bahawa lawatan anda ke dataran tinggi Minangkabau menjadi lebih menarik. Dan ini adalah salah satu lembah yang paling indah di Indonesia. Harau dipercayai berasal daripada perkataan ‘parau’, istilah tempatan yang bermaksud suara serak.

Pada masa lalu, orang-orang yang tinggal di Bukit Jambu sering menghadapi banjir dan tanah runtuh, menyebabkan kebisingan dan panik. Penduduk sering menjerit dan akhirnya mengeluarkan suara yang serak. Dengan keadaan penduduk yang bersuara serak, maka kawasan itu disebut ‘orau’ dankemudian menukar namanya menjadi ‘Arau’ hingga akhirnya lebih kerap disebut menjadi ‘Harau’.

9. JEMBATAN KELOK SEMBILAN

Tempat Percutian Menarik Di Padang BukittinggiKali ini masih membincangkan mengenai Sumatera Barat. Jika sebelum ini, saya telah membincangkan mengenai budaya dan pantai yang paling indah di Sumatera Barat, sekarang saya ingin berkongsikan maklumat tentang pembinaan megah Kelok 9 yang mengagumkan. Mengapa iadikatakan fenomenal? Kerana pembinaan ini baru saja dirasmikan oleh Presiden Indonesia Susilo Bambang Yudhoyono pada tahun 2013. Lebih-lebih lagi, pembinaan jambatan ini juga memakan masa yang cukup lama, mungkin kerana ia memperoleh dana yang besar dari belanjawan negara. Setelah selesai, jambatan ini ternyata menjadi salah satu ikon pembangunan besar Sumatera Barat dan kebanggaan pelancongan di Indonesia.

Mengapa ia menjadi Tempat Percutian Menarik Di Padang Bukittinggi destinasi pelancongan? Kerana lokasi Jambatan Kelok 9 ini berada di kawasan lembah dan hutan yang sangat indah. Terdapat satu tempat di mana kita boleh berhenti dan menikmati keindahan alam semula jadi dan pembinaan ini secara serentak. Jambatan Kelok 9 adalah jambatan yang dibina dan menghubungkan antara lembah ini yang terletak di kawasan hutan simpan semula jadi dengan panjang jambatannya 943 meter dan jalan penghubungnya 2,089 meter. Dinamakan Twisted Nine kerana jalan di kawasan itu mempunyai 9 belok atau lekuk. Jalan itu sendiri kelihatan berliku-liku di lereng bukit di mana ia telah dibina sejak zaman Hindia Belanda (1908-1914).

10. HOME INDUSTRI KOPI KINIKO

Tempat Percutian Menarik Di Padang BukittinggiTerletak kira-kira 2 jam setengah dari Bandar Padang, Kiniko tidak pernah sunyi dengan pengunjung sama ada oleh masyarakat sekitar atau pelancong dari pelbagai wilayah. Secara jujur, terdapat banyak makanan ringan dan minuman sedap disini. Kopi daun adalah makanan utama di tempat ini. Kopi ini bukan diperbuat dari biji kopi, tetapi daridaun kopi. Di sinilah keunikannya. Terdapat aroma dan rasa yang unik ketika anda mencubanya.

Semasa zaman penjajahan Belanda, masyarakat sekitar tidak dapat merasa biji kopi yang diprosesdari ladang mereka. Ini kerana, semua hasil ladang diangkut oleh Belanda. Walau bagaimanapun, masyarakat sekitarnya sangat kreatif. Mereka mengumpulkan sisa-sisa daun kopi untuk diminumsebagai air kopi.

Sekarang anda dapat merasakan rasa istimewa itu secara langsung. Uniknya, anda akan minum kopi itu dari tempurung kelapa. Ini betul-betul dilakukan oleh masyarakat sekitar pada zaman penjajahan. Rasanya cukup unik, seperti campuran teh dan kopi. Slurpp! Kopi tidak terlalu pekat. Terutama sambil ditemani pisang goreng. Nyamm! Kiniko Enterprise mempunyai sejenis kopi dengan rasa yang sangat semula jadi.

11. TASIK SINGKARAK

Tempat Percutian Menarik Di Padang BukittinggiTasik Singkarak adalah tasik terbesar di Sumatera Barat, memiliki luas sekitar 108 km 2 dan membentang di dua wilayah di Provinsi Sumatera Barat, yaitu di Kabupaten Tanah Datar dan Solok. Selain menjadi sumber pengairan bagi tanah pertanian, tasik ini juga digunakan sebagai pembangkit tenaga air yang airnya disalurkan melalui terowong melalui Bukit Barisan ke Batang Anai untuk menggerakkan penjana tenaga air Singkarak dekat Lubuk Alung, Kabupaten Padang Pariaman. Bukan itu sahaja, kelebihan tasik ini juga merupakan tempat untuk penanaman ikan dan sebagai tempat pelancongan.

Tasik Singkarak mempunyai pemandangan semula jadi yang indah dan menakjubkan. Jika dilihat dari pinggir tasik, anda akan melihat keindahan tasik yang dikelilingi oleh bukit-bukit hijau. Dengan pemandangan yang indah ini, tidak salah jika tarikan ini menjadi tempat pelancongan kegemaran di wilayah Sumatera Barat. Selain terkenal dengan keindahan alamnya, Tasik Singkarak juga terkenal dengan spesies ikan endemiknya, iaitu ikan Bilih. Ikan ini adalah spesies ikan yang hanya tinggal di Tasik Singkarak. Ikan ini sangat unik kerana hanya dapat hidup di tasik ini dan jika diambil kemudian dimasukkan ke dalam akuarium ikan ini tidak dapat bertahan hidup.

12. DESA TERINDAH PARIANGAN

Tempat Percutian Menarik Di Padang BukittinggiSatu kawasan di Sumatera Barat telah dinobatkan sebagai kampung yang paling indah di dunia. Judul itu diberikan oleh media dari Amerika Syarikat yang bernama Travel Budget. Tajuk ini disematkan dikampung ini pada tahun 2012 yang lalu. Kampung ini disebut Pariangan atau Nagari Pariangan yang terletak di Tanah Datar, Sumatera Barat. Berkat gelaran kampung yang paling indah, Nagari Parianganpun kini semakin popular dengan pelancong. Village Pariangan termasuk dalam senarai lima kampung paling indah dalam versi Travel Travel versi dunia yang disandingkan dengan empat kampung lain iaitu Wengen Village di Switzerland, Eze diPerancis, Niagara on the Lake di Kanada, dan Cesky Krumlov di Czech. Yang mengatakan Nagari Pariangan Padang ini adalah salah satu kampung tertua di Ranah Minang. Oleh masyarakat setempat, Desa Pariangan juga disebut Nagari Tuo yang bermaksud Kampung Lama. Desa ini terletak di antara bandar Batusangkar dan Padang Panjang.

Secara geografi, kampung ini terletak di lereng Gunung Merapi, yang merupakan gunung berapi aktif. Lokasinya yang terletak sekitar 500 hingga 700 meter dari permukaan laut menjadikan kampung ini terasa sangat sejuk. Selain usia tua, ada perkara lain yang menjadikan tempat ini telah dinobatkan sebagai kampung paling indah di dunia. Rumah tradisional atau sering disebut rumah gadang yang masih berdiri tegak di atas tanah menunjukkan daya tarikannya yang luar biasa.

Sekiranya anda melihat secara terperinci, tidak ada paku yang digunakan untuk menyatukan kayu didalam rumah. Selain itu, tidak ada rumah yang terbuat dari batu bata dan simen. Semua rumah diperbuat daripada kayu atau buluh dengan aksesori gaya Minang khas. Keramahan penduduk sekitar juga menjadi tarikan lain di kampung ini. Selain bangunan lama dan kaya dengan nilai budaya, Desa Pariangan juga memiliki Masjid Ishlah yang merupakan masjid tertua di alam Minang. Keberadaan masjid dan aktivitinya menambah kekayaan warisan budaya Pariangan.

13. TASIK MANINJAU

Tempat Percutian Menarik Di Padang BukittinggiDanau Maninjau adalah tasik gunung berapi yang terletak tepat di jantung Kabupaten Agam, Sumatera Barat. Terletak di ketinggian kira-kira 640 meter dari permukaan laut, tasik ini membentang di atas kawasan seluas 100 km persegi dengan kedalaman rata-rata 105 meter. Dengan luasnya ini, Maninjau adalah tasik terluas kesebelas di Indonesia. Dari segi sejarah, tasik ini terbentuk kerana letusan gunung berapi dari Gunung Sitinjau yang berlaku kira-kira 52.000 tahun yang lalu. Kaldera terbentuk begitu luas kemudian berkembang menjadi tasik. Ini sama seperti yang berlaku pada Danau Toba di Sumatera Utara dan Danau Batur di Bali. Di luar kaca mata saintifik, ada legenda yang diturunkan dari generasi ke generasi di kalangan masyarakat tempatan mengenai asal usul tasik ini. Legenda ini dikenali sebagai ‘Bujang Sembilan’, yang mengisahkan 10 saudara lelaki yang terdiri daripada 9 orang bujang dan seorang gadis.

Suatu ketika gadis itu menjalin cinta dengan seorang pemuda bernama Sigiran, tetapi kisah cinta berakhir dengan munculnya fitnah dari bujang sembilan. Penyanyi ini menuduh hubungan antara keduanya melebihi norma masyarakat. Dengan tuduhan yang dibuat oleh sembilan adik beradiknya, gadis itu dan kekasihnya kemudian bersumpah. Mereka berdua akan melompat ke kawah Gunung Tinjau (Sitinjau) untuk membuktikan kesucian mereka. Sebelum melompat, mereka berkata dengan lantang, jika mereka bersalah gunung tidak akan meletus, tetapi jika mereka berdua tidak bersalah gunung itu akan meletus. Kisah ini juga diakhiri dengan letusan Gunung Sitinjau untuk membuktikan keduanya tidak bersalah.

14. MUZIUM RUMAH BUYA HAMKA

Tempat Percutian Menarik Di Padang BukittinggiRumah Kelahiran Buya Hamka adalah sebuah muzium yang terletak di sekitar tepi Tasik Maninjau, tepatnya di Nagari Sungai Batang, Kabupaten Tanjung Raya, Kabupaten Agam, Sumatera Barat. Muzium ini mula dibina pada tahun 2000 dan diresmikan pada tahun 2001 oleh Gabenor Sumatera Barat ketika itu, Zainal Bakar. Seperti namanya, muzium ini mengkhususkan diri dalam koleksi benda-benda yang diwarisi dari Buya Hamka, yang bangunannya adalah rumah yang diduduki oleh Hamka sejak lahir hingga sebelum pindah ke Padang Panjang.

15. MASJID RAYA SUMATERA BARAT

Masjid Raya SumbarMasjid Raya Sumatera Barat adalah yang terletak menghadap Jalan Khatib Sulaiman, Kabupaten Padang Utara, Banda Padang. Yang mana masjid terbesar di Provinsi Sumatera Barat ini masih dalam pembinaan sejak pecah tanah pada 21 Disember 2007. Pembinaannya dilakukan secara berperingkat kerana kekangan anggaran dari wilayah tersebut. Walaupun tidak rutin, Masjid Agung Sumatera Barat telah menjadi pusat kegiatan keagamaan berskala serantau seperti tablab agung, perjumpaan berjemaah, mengadakan solat Idul Fitri hingga solat Jumaat setiap minggu.

Sejak awal tahun 2012, pemerintah provinsi telah memfokuskan pada kegiatan wirid rutin agar barisan penjawat awam memperkenalkan masjid. Namun, kekerapan menggunakan masjid untuk aktiviti ibadah masih terhad kerana kemudahan elektrik yang tidak lengkap dan kekurangan air bersih. Pembinaan masjid terdiri daripada tiga tingkat. Bilik utama yang digunakan sebagai ruang solat terletak di tingkat dua, bersambung dengan teres terbuka yang menuruni jalan. Masjid berbentuk persegi itu meruncing pada empat sudut, memperlihatkan bentuk sehelai kain ketika keempat-empat suku suku Quraisy di Mekah berkongsi kehormatan untuk membuang Batu Hitam sebagai memegang setiap sudut kain. Bentuk sudut lancip sekaligus mewakili atap yang diikat di rumahgadang rumah Minangkabau.

16. PANTAI PADANG

Pantai Pelancongan PadangPantai ini mempunyai garis pantai yang menawan,dan teritory laut samudera Hindia. Tidak hairanlah, orang-orang yang tinggal dipinggir barat banda Padang, Sumatera Barat, suka pergi ke pantai dengan angin yang sejuk dan pemandangan matahari terbenam yang menawan. Ini adalah Pantai Padang, pantai yang terletak tidak jauh dari pusat bandar. Pantai Padang dikenali oleh masyarakat sekitarnya sebagai Taplau. Nama Taplau adalah perpanjangan dari tapi lauik. Apabila ditafsirkan ke dalam bahasa Indonesia bermaksud pinggir laut.

Menuju Pantai Padang hanya mengambil masa 10 minit dari pusat bandar. Lokasinya di pinggir jalan menjadikan pantai ini sangat senang dijumpai. Pada waktu senja, Pantai Padang menawarkan hidangan utama yang indah untuk ditonton. Melihat matahari terbenam perlahan-lahan seolah-olah ditelan oleh laut lepas di Pantai Padang menjadikan pengalaman di pantai ini sangat mengesankan. Panorama ini mengundang banyak orang di bandar Padang dan bahkan di luar bandar untuk mengunjungi Pantai Padang.

17. BATU MALIN KUNDANG

Tempat Percutian Menarik Di Padang BukittinggiMasihkah anda ingat legenda Malin Kundang, anak haram yang dilaknat batu oleh ibunya? Pantai Air Manis Padang , Sumatera Barat, memiliki batu yang dianggap bukti legenda. Suatu ketika dahulu, seorang anak bernama Malin Kundang pergi merantau ke luar negeri untuk meringankan beban ibunya. Semasa kehidupan dia bekerja di negeri orang dengan kerja kerasnya membuat malin menjadi orang berjaya dan kaya raya. Malin pun berniat nak meminang putri seorang bangsawan, namun ayah dari putri ini mempertanyakan dimana orang tua malin jika hendak melakukan pertunangan.

Singkat cerita Malin beserta calon mertua dan istrinya kembali ke kampung halamannya guna mempertemukan dengan ibunya, tetapi ketika ibunya menyambutnya, Malin tidak mengakui bahawa wanita tua itu adalah ibunya. Dikatakan bahawa ibu juga mengutuk Malin menjadi batu, yang pada masa ini pelancong dapat menengok Batu Malin Kundang di Pantai Air Manis tak jauh dari banda Padang.

18. PELABUHAN TELUK BAYUR

Tempat Percutian Menarik Di Padang BukittinggiPelabuhan Teluk Bayur adalah salah satu pelabuhan tertua di Indonesia, sebelumnya disebut Emmahaven, dibina sejak zaman penjajahan Belanda antara tahun 1888 dan 1893 di kota Padang. Cawangan Pelabuhan Teluk Bayur adalah pelabuhan laut terbuka untuk kegiatan perdagangan antara bangsa di wilayah Sumatera Barat. Pelabuhan ini mempunyai beberapa kawasan yang menjadipusat kegiatan ekonomi di Sumatera Barat termasuk Muara Padang dan Air Bangis.

Cawangan Pelabuhan Teluk Bayur kini mempunyai prosedur perkhidmatan standard berdasarkan ISO 9002. Cawangan Pelabuhan Teluk Bayur telah dilengkapi dengan peralatan moden yang mampu menangani pelbagai jenis barang termasuk barang pukal seperti arang batu, simen, klinker, minyak kelapa sawit danjuga komoditi yang menggunakan bekas seperti kayu manis, teh, pengacuan, perabot dan getah, yang merupakan komoditi eksport utama ke Amerika Syarikat, Eropah, Asia, Australia dan Afrika.

19. JEMBATAN SITI NURBAYA

Jembatan SitinurbayaSebagai ikon kota Padang, Jambatan Siti Nurbaya membentang di atas Batang Arau di kawasan pelabuhan Kapal Muaro yang merupakan pusat perdagangan tempoe doeloe. Keunikan jambatanini adalah ia mempunyai akses pejalan kaki di kedua sisi dan formasi cahaya yang membentuk atap rumah gadang yang sangat indah yang dinikmati pada waktu malam. Di sebelah kiri jambatan, kita dapat menikmati kawasan Padang Lama dan pelabuhan berlabuh untuk pelayaran, sementara disebelah kanan kita dapat menikmati pemandangan Gunung Padang yang indah dengan legenda SitiNurbaya dan matahari terbenam yang mempesona di cakrawala Barat Banda Padang. Jambatan setinggi 60 meter, yang siap dibina pada tahun 2002, diilhamkan oleh novel klasik Siti Nurbaya karya Marah Rusli mengenai cinta yang belum selesai. Dikatakan bahawa Siti Nurbaya yang masih muda diracuni oleh Datuk Maringgih dan dikebumikan di Gunung Padang.

  • Lokasi: Batang Harau, Kawasan Bandar Lama Padang
  • Akses: Pengangkutan awam / swasta
  • Jarak tempuh: 30 minit dari lapangan terbang Minangkabau Antara bangsa

20. KAWASAN PUNCAK MANDEH

Tempat Percutian Menarik Di Padang BukittinggiPuncak Mandeh adalah tarikan pelancongan yang menyerupai Raja Ampat di Daerah Pantai Selatan dan bersempadan langsung dengan banda Padang. Puncak Mandeh terletak kira-kira 56km dari bandar Padang dan boleh dikunjungi dengan kereta selama 1 jam perjalanan. Kawasan pelancongan Mandeh sendiri memiliki luas 18,000 hektar dan meliputi 7 kampung dari 3 kampung yang penduduknya bekerja sebagai nelayan, penternak dan petani.

Kawasan Mandeh adalah gabungan bukit semula jadi dengan keindahan teluk yang dihiasi dengan sekumpulan pulau kecil di tengah-tengah Teluk Carocok Tarusan. Tidak menghairankan jika kawasan Mandeh terkenal di Indonesia dan antara bangsa. Dari Puncak Mandeh, Anda dapat melihat kumpulan Pulau Traju, Pulau Little Devil, Sironjong dan Pulau Cubadak yang besar dan kecil serta penurunan warna air laut yang menambah keindahan Wilayah Mandeh. Itulah beberapa tarikan pelancongan yang mesti anda lawati semasa bercuti di Padang Bukittinggi, Sumatera Barat Indonesia, mungkin merupakan saat yang tidak dapat dilupakan / indah bagi anda sendiri.

 

21. ISTANA PAGARUYUNG

Istana PagaruyungIstana Basa Pagaruyung dulunya merupakan kediaman Raja Alam, juga tempat pemerintahan sistem konfederasi yang dipimpin oleh “Rajo Tigo Selo”, yang memang merupakan replika bangunan asal yang dibakar oleh Belanda pada tahun 1804. Bangunan istana ini berbentuk rumah panggung besar dengan atap berhujung runcing yang disebut gonjong. Bentuk atap yang menjadi ciri seni bina tradisional Minangkabau. Rumah besar di atas panggung setinggi empat tingkat ini, dengan 72 tiang sebagai sokongan utamanya. Terdapat 11 puncak gonjong atau atap yang menghiasi bahagian atas bangunan ini. Seluruh dinding bangunan ini dihiasi dengan hiasan ukiran berwarna-warni yang terdiri daripada 58 motif yang berbeza.

Istana Pagaruyung pada mulanya dibina di Bukit Batu Patah dan dibakar semasa Perang Padri pada tahun 1804. Kemudian istana ini dibina semula dan dibakar semula pada tahun 1966. Istana ini dibina semula pada tahun 1976 sebagai replika istana Pagaruyung yang asal. Setelah siap, istana ini menjadi terkenal kepada orang ramai sebagai lawatan pelancong dan muzium. Istana ini tidak dibina di tapak asal tetapi bergerak lebih jauh ke selatan dari laman asalnya. Pada malam 27 Februari 2007, Istano Basa mengalami kebakaran besar akibat kilat yang melanda di puncak istana. Akibatnya, bangunan tiga tingkat ini terbakar. Juga dibakar juga beberapa dokumen dan kain hiasan. Dianggarkan hanya sekitar 15 peratus barang berharga yang terselamat.

 
WhatsApp
Facebook
Email
Twitter
WhatsApp
Facebook
Twitter
Email
Telegram
Khasanah Minang

Khasanah Minang